...

Kryptovaluutat

Erityisesti vuonna 2017 ns. ”Bitcoin buumi” ja muut lohkoketjuteknologiaan perustuvat kryptovaluutat nousivat varsinkin nuorien aikuisten treidaus suosioon räjähdysmäisesti. Kyseisenä vuonna kryptovaluutat tulivat myös normaalien ihmisten tietoisuuteen ja useat kryptovaluuttojen vaihdantapörssit ja treidausalustat rikkoivat käyttäjäennätyksiä rekisteröintien osalta miltei päivittäin. Tästä johtuen useat suurimmat pörssit kuten Binance joutui väliaikaisesti estämään uusien asiakkaiden rekisteröinnin valtavasta asiakas määrästä johtuen. Tällä hetkellä kyseistä palvelua käyttää jo yli 7 miljoonaa asiakasta joka tuli täyteen 2018.02.07.

Kryptovaluutat ovat ehdottomasti tulleet jäädäkseen, vaikka myös niitä ”epäileviä Tuomaita” löytyy, jotka povaavat sen yhtä nopeaa markkinoilta katoamista kuin mitä sen nousukin oli. Kuitenkin mitä luultavimmin tosiasia on että kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen ja jatkossa ne tulevat vain olemaan entistä normaalimpi osa nettikaupankäyntiä ja sijoitustoimintaa. On kuitenkin olemassa muutamia seikkoja joita kannattaa tiedostaa silloin kun haluaa päästä treidaamaan niillä.

Kryptovaluutat mitä ne oikein ovat?

Lähdetään siis liikkeelle ihan alusta, eli siitä mitä kryptovaluutat oikein ovat? Tunnetuin kryptovaluutta on luonnollisesti monien tuntema Bitcoin, jonka loi nimimerkillä Satoshi Nakamoto toimiva henkilö. Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat ovat avoimeen lähdekoodiin sekä lohkoketjuteknologiaan pohjautuvia kryptovaluuttoja. Nykyisin erilaisia kryptovaluuttoja löytyykin markkinoilta jo varsin suuri määrä sijoittajien iloksi.

Kryptovaluutta on siis kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja on jo olemassa yhteensä huikeat 1894 kappaletta ja määrä sen kuin nousee jatkuvasti. Niistä tunnetuin on ehdottomasti Bitcoin, jonka monet virheellisesti kuvittelevatkin olevan ainoa kryptovaluutta.

Altcoins eli vaihtoehtovaluutta

Bitcoinin lisäksi on kuitenkin olemassa useita satoja erilaisia kryptovaluuttoja, joita yleensä kutsutaan nimellä altcoins eli vaihtoehtovaluutta. Joidenkin altcoinien käyttötarkoitus saattaa olla erikseen määritelty jotakin tiettyä tarkoitusta tai kohdetta silmällä pitäen.

Kryptovaluutat eivät toimi minkään keskuspankin alaisuudessa ja niiden arvo määrittyykin niiden kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myös valuutan ns. louhinnan kustannukset vaikuttavat omalta osaltaan niiden arvoon.

Vaikka markkinoilta löytyy ja sinne tulee jatkuvasti uusia kryptovaluuttoja, on Bitcoin ainakin toistaiseksi vielä pitänyt etumatkansa muihin, sillä tällä hetkellä se on edelleen suosituin ja tunnetuin niistä. Nykyisin myös todella monet verkkokaupat hyväksyvät kryptovaluutat ja sen käyttöalue laajeneekin jatkuvasti.

Lohkoketju tuo turvaaa

Moni on myös varmasti kuullut kryptovaluutoista puhuttaessa sellaisesta termistä kuin lohkoketju. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että prosessi on hajautettu todella moneen osaan sen turvallisuuden maksimoimiseksi. Eli toisin sanoen maksutapahtuma on siis jaettu useisiin osiin ja maksutapahtumaa on todentamassa tuhansien tietokoneiden verkosto. Tämän takia kryptovaluuttojen väärennys onkin todella vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta.

Kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on korkean riskin toimintaa joka täytyy jokaisen siihen sijoittavan ymmärtää eli kryptovaluutat ovat siis varsin hyvä, mutta myös todella korkean riskin sijoituskohde!

Kryptovaluuttojen myötä ollaankin tultu tilanteeseen jossa sijoitusmarkkinat ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Kryptovaluuttamarkkinoiden suuri suosio on globaali ilmiö ja siitä onkin tullut todella lyhyessä ajassa juuri ennen kaikkea piensijoittajien yksi lempparikohteista.

Jotakin kryptovaluutta sijoittamisesta kertoo myös sellainen tosiasia, että tällä hetkellä globaalien Kryptovaluuttamarkkinoiden päivittäinen liikevaihto on kaiken kaikkiaan yhtä suuri tai jopa suurempi kuin New Yorkin pörssillä kokonaisuudessaan.

Kryptovaluutat muokkaavat yhteiskuntaa

Mitä luultavimmin kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen tulevatkin muokkaamaan sekä yhteiskuntaa kuin maailmaa ihan kaiken kaikkiaankin… jopa samalla intensiteetillä kuin internetin suosion kasvu aikoinaan.
Kryptovaluuttoihin olennaisena osana liittyvät lohkoketjut tulevat myös jo aivan varmasti ihan lähitulevaisuudessa tekemään mahdolliseksi asioita, joita ei ole voitu toteuttaa koskaan ennen yhtä edullisesti kuin myös tehokkaastikin.

Nykyisin kryptovaluutat ja ennen kaikkea niihin sijoittaminen ei kuitenkaan ole vielä kaikille täysin selvää kauraa, mutta tämäkin asia tulee muuttumaan varmasti tulevaisuudessa ja asiasta tulee jopa yhtä yleistä kuin muustakin sijoitustoiminnasta.

Lue lisää Bitcoinien ostamisesta tai muiden kryptovaluuttojen ostamisesta.