...

Treidaamisen aloittelijan opas

Treidaushan tarkoittaa Suomeksi sanottuna osakkeilla, valuutoilla, hyödykkeillä, johdannaisilla tai vaikkapa velkakirjoilla tapahtuvaa kaupankäyntiä, jossa tavoitteena on tietenkin voiton tuottaminen treidaajalle. Treidaaminen saattaa terminä olla jo monelle lukijalle suhteellisen tuttu juttu, mutta silti yllättävän monella on sen suhteen erilaisia harhaluuloja, sekä pelkoja siitä että se olisi jotenkin hirveän vaikeaa. Tämän artikkelin tarkoitus onkin hälventää kumpiakin edellä mainituista ja koittaa selventää treidausta terminä, mutta myös yksinkertaisesti selittää ja opastaa miten treidaamisen alkuun pääsee mahdollisimman nopeasti, helposti sekä tietenkin turvallisesti. Eli tämä artikkeli sopii mitä parhaiten sellaiselle henkilölle joka on miettinyt treidaamisen aloittamista, mutta myös sellaiselle joka on jo hieman treidannut ja haluaa pientä lisätietoa oman tietopankiinsa asian suhteen.

Tutustu treidaus oppaisiin ja video tutoriaaleihin

Todella moni treidausalusta tarjoaa nykyisin siis myös omille asiakkailleen erilaisia koulutuksia treidaamisen aloittamiseen ja ne ovatkin varsin hyviä paikkoja löytää lisätietoa asian suhteen. Mutta joissakin tapauksissa valitettavasti video tutoriaalit sekä opaskirjat saattavat olla vain englannin kielellä. Toki netin syövereistä löytyy myös suomenkielistä treidaus oppia sellaista kaipaaville, mutta haluamme silti tässäkin asiassa kantaa kortemme kekoon ja kertoa muutamia tärkeitä seikkoja silloin kun on aloittelemassa treidaamista!

Miten treidaaminen aloitetaan?

Ihan ensimmäiseksi treidausta aloitellessa kannattaisi tutustua mahdollisimman moneen eri kaupankäynninalustaan ja kyseisiin treidaus alustoihin pääseekin tutustumaan todella kätevästi monilla eri sivustoilla. Niissä arvostellaan yleensä kyseisen kaupankäynnin alustan toimivuutta, sekä yleisiä ominaisuuksia varsin laajalti ja suurimmassa osassa tapauksissa onneksi myös puolueettomasti. Eli nämä tämän kaltaiset listaukset ovat varsin hyvä tapa tsekata useampi kuin yksi treidaus alusta nopeasti ja selkokielellä.

Treidaamiseen pitää olla oma strategia

Toinen seikka joka uuden treidaajan kannattaa miettiä, on oma treidaus strategiansa… eli jokaisella treidaajalla tulisi olla jonkinlainen strategia siihen että miten hän tarkkailee ja tulkitsee markkinoiden liikehdintää. Tässäkään asiassa siis pelkkään intuitioon ei kannata luottaa. Tästä syystä useat treidaus alustat tarjoavatkin omille asiakkailleen varsin monipuolisen määrän erilaisia työkaluja, joilla voi esimerkiksi tehdä erilaisia analyyseja treidaamisesta sekä markkinoiden liikehdinnästä. Näihin työkaluihin kannattaakin tutustua ihan rauhassa ja ajan kanssa, että niistä saisi sitten treidatessaan maksimaalisen hyödyn.

Myös treidaamisessa, liiallinen riskinotto ei välttämättä kannata ja vanha sanonta että “kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin” pätee siis tässäkin tapauksessa. Eli sellaiset treidaajat jotka menestyvät hyvin, rajoittavat yleensä yksittäiset treidaus positionsa 1 – 30% koko salkkunsa arvosta. Tällä tavoin pystytään varmistamaan se että yksittäiset epäonnistuneet treidaukset eivät tuhoa treidaajan salkun arvoa kokonaisuudessaan.

Älä anna tunteiden valloittaa treidaamistasi

Täytyy myös mainita eräs todella tärkeä seikka… joka on meiltä jokaiselta ihmiseltä löytyvä tunteet…eli ikinä ei kannattaisi antaa niiden lähteä hallitsemaan toimintaa tai ajattelua. Tämä pätee siis mitä tahansa bisnestä tehdessä. Eli tunteiden ei kannata antaa vaikuttaa liikaa päätöksentekoon. Tämän ei luulisi olevan uusi asia jos on minkäänlaista bisnestä tehnyt, mutta koemme että se on kuitenkin mainitsemisen arvoinen seikka… eli sen oman treidaus strategian tulee pitää vaikka tunteet sanoisivat jotakin muuta.

Kannattaa myös huomioida se että menestyneet treidaajat miettivät etukäteen aina sen että kuinka paljon he ovat valmiita riskeeraamaan ja miten paljon he ovat valmiita menettämään. Kuitenkin yhtä tärkeitä seikkoja miettiä kun nuo edellä mainitut, on se että miten treidaaja pystyisi minimoimaan riskejä silloin kun tappiollinen kausi on meneillään. Myös tästä löytyy netistä varsin hyvin tietoa, elikkä hakusanalla riskienhallinta voi löytää aika varteenotettavia ideoita siihen miten pitää oma treidaaminen hanskassa ja tuottoisana.

Fundamentaalinen ja tekninen analyysi

Pitää vielä myös mainita treidaamisen kaksi perustekniikkaa joita useimmat treidaajat käyttävät. Jotkut treidaajista käyttävät vain jompaa kumpaa niistä ja osa taas kumpiakin erilaisina yhdistelminä. Kyseiset tekniikat ovat siis nimeltään fundamentaalinen analyysi ja tekninen analyysi ja ne tarkoittavat siis sitä että esimerkiksi fundamentaalisessa analyysissä keskitytään tutkimaan arvopaperin taustalla olevia tietoja eli vaikkapa tuloslaskelmaa tai tasetta.

Tekninen analyysi taas keskittyy mallintamaan ja tutkimaan ennustettavissa olevia säännönmukaisuuksia, eli siitä miten osakekurssit ovat aiemmin heilahdelleet. Teknisessä analyysissä pyritään myös analysoimaan erilaisia trendejä ja niiden hyödyntämistä kaupankäynnissä. Kuten jo aiemmin mainittiin, osa treidaajista siis käyttää fundamentaalista ja osa teknistä analyysiä. Kuitenkin paras tapa tehdä tulosta on varmaankin näiden kahden yhdistelmä, jonka avulla tiedostetaan sekä faktat, riskit kuin myös mahdollisuudetkin varsin hyvin.

Harjoittele demotilin avulla ja tutustu sanastoihin

Vaikka kaikki tämä mitä nyt on kerrottu saattaa vaikuttaa äkkiseltään hyvin monimutkaiselta, se ei kuitenkaan sitä missään nimessä ole. Treidaamisen aloittamisessa tärkeää onkin vertailla ja löytää hyvä kaupankäynnin alusta juuri omia tarpeita vastaamaan ja seuraavaksi kannattaa avata sinne ihan ehdottomasti demotili. Sillä tässäkin tapauksessa harjoittelu tekee mestarin. Eli kun on tarpeeksi harjoitellut demotilin avulla, voi siirtyä treidaamaan oikealla tilillä ja oikealla rahalla.

Yksi suositeltava seikka on myös erilaisten sanastojen lukeminen netistä, sillä ne jos mitkä selkeyttävät termistöä aloittelevalle treidaajalle varsin hyvin. Kannattaa myös jättää ne epäilyksen pienet äänet omaan arvoonsa… jotka sanovat että menestyksekäs treidaaminen ei itseltä onnistu…sillä treidaaminen ja menestyksekäs sellainen ovat mahdollisia ihan kenelle tahansa jos vain halua ja intoa löytyy!